diumenge, 20 de juliol del 2008

Abbé Pierre

Foto© Narcís Civil


Abbé Pierre
DÉU MEU, PER QUE?

Petites meditacions sobre la fe cristiana i el sentit de la vida
HELIOS/VIENA
2006


25.Revelació històrica i revelació invisible.

La frase «Fora de l'Església no hi ha Salvació», Que encara s'usava durant la meva infantesa, sempre m'ha colpit profundament. Com podria que Déu Amor tan sols es revelés i solament salvés una petita part de la humanitat, la dels batejats?.
Que absurd!
************************
Per un Cristià hi ha, doncs, necessàriament, dues revelacions. Una revelació visible, explicita, que és la de la Bíblia i de Jesucrist, i una altra revelació invisible i més misteriosa, que no és escrita, que no te profeta, però que toca el cor de tots els ésser humans per inspirar-los a fer actes d'amor envers el proïsme, a escollir el Bé en comptes del Mal, el servei als altres en comptes de l'adoració a un mateix. Aquesta revelació invisible – la revelació de l'Esperit Sant?- ha inspirat les altres religions i el cor dels homes sense religió. És gràcies a aquesta revelació que tots els corrents de pensament, siguin religiosos o no, afirmen «Estima» i situen la compassió com la virtut més alta.

************************
La revelació històrica confereix responsabilitat als cristians, però no és més que un dels aspectes d'una revelació misteriosa, invisible, que afecta tots els homes. Estic convençut que l'Esperit Sant il·lumina cada ésser humà. Des que ha ha éssers humans a la terra, la consciència de cadascun d'ells s'ha pogut despertar per accedir a aquest «Estima»

divendres, 4 de juliol del 2008

El meu cor s'ompla de goig


Foto© Narcís Civil

El meu cor s'ompla de goig quan llegeixo aquest capítol de l'evangeli de Sant Mateu

En veure les multituds, pujà a la muntanya. S'assegué, i se li acostaren els deixebles, I, prenent la paraula, els ensenyava així:
Feliços els pobres en l'esperit, perquè d'ells és el Regna del cel.
Feliços els humils, perquè posseiran la terra.
Feliços els qui ploren, perquè seran consolats.
Feliços els qui tenen fam i set de ser justos, perquè seran saciats.
Feliços els compassius, perquè seran compadits.
Feliços els nets de cor, perquè veuran Déu.
Feliços els pacificadors, perquè seran anomenats fills de Déu.
Feliços els perseguits per causa de la justícia, perquè d'ells es el Regna del cel.

Mt 5:1-12

Avui va d'ateisme

Foto © Narcís Civil

Ara estic llegint Tractat d'ateologia de Michel Onfray, Edicions de 1984

De jovenet vaig llegir alguna cosa de Bertrand Russell i de Nietzsche, com que ja fa anys, no m'ha quedat massa en el record el que deien aquest autors però sí que recordo que estava de moda llegir-los, era a principis dels setanta. Per tant, ara he buscat un autor més actual que fa referència als dos pensadors.
A la contraportada hi ha una apunt molt interessant:
En filosofia, fa un temps hi va haver una època de “mort de Déu”. La nostra, afirma Michel Onfray, seria més aviat la del seu retorn. D'aquí ve la urgència, segons ell, d'un ateisme argumentat, elaborat, sòlit i militant.
Em pregunto:
Potser ens proposa una nova religió moderna?

L'ética

Foto© Narcís Civil

Avui va d'ètica. Un tema del qual me n'havia oblidat, segurament perquè mai l'he estudiat.
Quan anava a l'escola teníem classe de religió i prou, de l'ètica mai n'havia sentit a parlar, és un tema que l'he conegut de gran però mai hi he aprofundit, sobretot perquè ja m'ha valgut el que se'n diu ètica religiosa que és en la que he estat educat, però ara en la recerca del moment actual en el que tot és tan diferent i segons quin tipus de llenguatge no és vàlid o més ben dit no agrada, segueixo buscant aquest llenguatge per poder expressar les meves experiències.
El diumenge passat vàrem anar a una presentació d'una nova editorial que es vol dedicar bàsicament a la difusió de l'ètica a l'abast de tothom. Han començat per editar dos contes per nens i ja tenen previst els títols que sortiran fins a finals d'any.
M'ha interessat molt el tema i crec que llegiré alguna cosa de la que publiquin.
L'editorial es diu PROTEUS